مقدّمه
قرآن کریم، قانون الهی و هدیهای آسمانی به جهانیان است. تنها کتاب حقیقى هدایت، برای تمام مردم، در همهی زمانها است. مرور زمان، جز بر تازگی و طراوتش نمیافزاید. گام اول برای دستیابی به حقایق زیبای این کتاب الهی، آشنایی با متن آن است. آموزش روخوانی و روانخوانی قرآن، نیازمند قالبی صحیح، ساده و کاربردی است. تلاش ما در این کتاب، ارائهی چنین قالبی است.
اهداف کتاب
از قرآنآموز انتظار میرود پس از گذراندن دورهی آموزشیِ این کتاب و تمرین و تلاش مناسب:
1- قرآن کریم را با رسمالخط عثمانطه و رسمالخطهای ایرانی، به صورت نسبتاً روان و با رعایت نحوهی وقف بر آخر عبارات قرآنی، بخواند.
2- آداب تلاوت را رعایت نماید.
3- حمد و سوره و اذکار نماز را هم از نظر اعراب و هم از نظر تلفّظ حروفی که متفاوت با زبان فارسی هستند، به درستی قرائت نماید.
برخی از ویژگیهای کتاب
1- آموزش متنمحور؛ محور در ارائهی تمرینهای این کتاب، رجوع مستقیم به متن قرآن کریم است. در ادامه با این شیوه آشنا خواهید شد.
2- توجّه به رسمالخط¬های ایرانی پس از اتمام آموزش از روی رسمالخط عثمانطه؛ رسمالخط عثمانطه امتیازها و ویژگیهای خاصّی دارد. اگر قرآنآموز از ابتدا با این رسمالخط، خواندن قرآن کریم را فرا گیرد، به آسانی میتواند رسمالخطهای ایرانی را نیز بخواند. با توجّه به این دو نکته، این رسمالخط مبنای آموزش قاعدهها و اجرای تمرینها در این کتاب قرار گرفته است؛ البتّه پس از فراگیری قرائت از روی این رسمالخط، به موارد اختلافی آن با رسمالخطهای ایرانی -که تفاوت اندکی با هم دارند - و تمرین از روی آن نیز پرداختهایم.?
3- بیان سادهی قاعده ها؛ در بیان قاعدهها، از سادهترین عبارات استفاده شده است و به جای شرح و تفصیل آنها، بیشتر تمرینهای عملی و کاربردی از روی قرآن کریم مورد نظر بوده است.
4- آوردن نمونههای فارسی؛ در بسیاری از موارد، برای آموزش قاعده یا حرکتی، نمونههای فارسی آن آورده شده است. این کار در واقع گره زدن بحث با دارایی¬های علمی قرآنآموز است که میتواند تأثیر چشم گیری در درک مطالب داشته باشد.
5- عمومیّت این روش؛ این روش در عین سهولت، کاربردی بوده و برای همهی افراد قابل ارائه است.
6- بیان مهمترین کلیدهای لحن عربی و قواعدی که در صحیحخوانی قرائت نماز نقش دارند.
7- پرداختن به امر آداب تلاوت.
سخنی با مربّیان گرامی
1- قبل از آموزش، شایسته است قرآنآموزان را با اهمیّت فراگیری کتاب الهی آشنا سازیم.
2- برای دستیابی به اهداف روانخوانی، شایسته است تمرین و تکرار از روی متن قرآن را جایگزینِ شرح علائم و قواعد کنیم و درس را به صورت ساده بیان کنیم. قبل از شروع درس جدید، درسهای قبل را از روی قرآن مرور کنیم. قرآنآموزان را برای تمرین در منزل، تشویق و ترغیب نماییم.
3- انتخاب صفحهی تمرین در هر درس، متناسب با علامت تدریس شده و وفور آن در صفحه¬ی منتخب است.
4- بخشخوانی کلمات و عبارات، هدف آموزش این کتاب نیست. امّا میتواند ما را در دستیابی به مهارت پیوسته خوانی و روانخوانی آیات قرآن کریم کمک کند. بنابراین به این امر عنایت کافی داشته باشیم.
5- با توجّه به ظرفیت کلاس، درسهای ساده در یک جلسه و درسهای دارای محتوای سنگین، در دو جلسه تدریس و تمرین شود.
6- با توجّه به نکانی که در درس 23، پیرامون صحیحخوانی قرائت نماز بیان شده است، قرائت نماز قرآنآموزان را ارزیابی و تصحیح نمایید.
* در پایان خداوند را شاکرم که پس از چند سال، توفیق اتمام این اثر ناچیز را عنایت فرمود و همچنین از زحمات والدین گرامی و همسر فداکارم و نیز از تمام اساتید بزرگواری که در آشنایی حقیر با کلام الهی، تلاش کردهاند، تشکّر نموده و از درگاه الهی توفیق روزافزون ایشان را خواستارم.
امید است که عزیزان، جهت ارتقای اثر، بنده را از انتقادها و پیشنهادهای خود محروم نگردانند.
رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّکَ أَنتَ السَّمِیعُ الْعَلِیمُ / سوره بقره/127
ویرایش دوم، اربعین حسینی علیه السلام 1393- قم، عبدالرضا نظری
آشنایی با شیوهی آموزشی متن محور
یکی از ویژگیهایی که آموزش روخوانی و روانخوانی قرآن کریم باید داشته باشد تا قرآنآموز سریعتر و بهتر با خواندنِ صحیحِ متنِ قرآن آشنا شود، این است که به جای قاعدهمحوری، مبتنی بر مهارت عملی باشد و به جای تأکید بر حسّ شنوایی بر تقویت حسّ بینایی تأکید کند. با این روش، فرد در خواندن قرآن با چشم و تطبیق قواعد با متن قرآن با مشکل روبهرو نمی¬شود؛ زیرا که مهارت درستخواندن، از طریق خوبدیدن محقّق میشود نه خوبشنیدن.
شیوهی آموزشی این کتاب نیز بر این اساس است؛ یعنی به جای شرح و تفصیل قاعدهها، بیشتر به تمرینهای عملی از روی متن قرآن کریم توجّه داشته است و عوض بیرون کشیدن مثال از قرآن و تطبیق قاعده بر آن، - همانطور که معمول روشهای آموزش روخوانی و روانخوانی میباشد، - سعی شده است تا از همان ابتدای آموزش، قرآن پیش روری قرآنآموز بوده و هر علامت و قاعدهای که تدریس میشود را مستقیم در متن قرآن ببیند؛ تا قاعده در ذهن تثبیت شده و توانایی بکارگیری آن را در قرآن پیدا کند؛ ضمن اینکه پیشرفت خود را در هر جلسه ببیند. به عنوان مثال، بعد از آشنایی قرآنآموز با علامت فتحه، از او میخواهیم که صفحهای که برای تمرین انتخاب شده است را باز کند و شمرده و آرام، فقط حروف فتحهدار را بخواند و هر وقت به کلمهای برخورد کرد که روی تمام حروفش فتحه است، آن را به صورت بخشبخش و پیوسته بخواند. وقتی با علامت کسره آشنا شد، از او میخواهیم که صفحهای که برای تمرین انتخاب شده است را باز کند و فقط حروف دارای علامت کسره و فتحه را بخواند و ...
ممکن است هنگام تطبیق علامتها و قاعدهها با متن قرآن، موارد تدریس نشده نیز دیده شود، به قرآنآموز تذکّر میدهیم تا علامت و قاعدهی تدریس نشده را زودتر نخواند و فقط به علامتی که از او خواسته شده است توجّه نماید.
قرائت صحیح نماز از نگاه مراجع عظام
امام صادق علیه السلام فرمود: «خداوند مى فرماید هیچ بندهاى نمى تواند محبت مرا به خود جلب کند مگر اینکه واجبات مرا دوست داشته باشد و به آن عمل کند.» (مَا تَحَبَّبَ إِلَیَّ عَبْدِی بِأَحَبَّ مِمَّا افْتَرَضْتُ عَلَیْهِ»، (کافی، ج2، ص 82)
رسول خدا صلی الله علیه و آله خطاب به امیرمؤمنان علیه السلام فرمود: «هر گاه دیدى مردم به مستحبّات اشتغال دارند، تو به کامل ساختن واجبات بپرداز.» (إذا رَأیتَ النّاسَ یَشتَغِلونَ بِالفَضائِل فَاشتَغِل أنتَ بِاتمامِ الفَرائِض»، (میزان الحکمة، ج 3، ص 2403).
یکی از واجبات نماز، که بین برخی از نمازگزاران غریب واقع شده است، مسألهی به عربی صحیح خواندن الفاظ و ذکرهای نماز است؛ در حالیکه یادگیری و عمل به آن، آسان است و باعث زینت نماز میگردد.
قرائت صحیح نماز، مسألهای است که همهی مراجع معظّم تقلید، فتوا به وجوب آن دادهاند. در این¬جا به نظر بعضی از این بزرگواران اشاره میکنیم.
امام خمینی رحمت الله علیه: انسان باید نماز را یاد بگیرد که غلط نخواند و کسیکه به هیچ قسم نمیتواند صحیح آن را یاد بگیرد، باید هر طوری که میتواند بخواند و احتیاط مستحب آن است که نماز را به جماعت بهجا آورد. (توضیح المسائل مراجع، ج 1، ص 550.)
اگر یکی از کلمات حمد یا سوره را نداند یا عمداً آن را نگوید یا به جای حرفی حرف دیگر بگوید، مثلاً به جای «ض»، «ظ» بگوید یا جایی که باید بدون زیر وزِبَر خوانده شود، زیر و زبر بدهد، یا تشدید را نگوید نماز او باطل است. (توضیح المسائل مراجع، ج 1،ص 552.)
داستان: وقتی در بیمارستان بستری بودند، علیرغم ناراحتیهای جسمی و روحی فراوان، با چنان صلابت و استواری نماز را قرائت میکردند که همه میشنیدند. با توجّه به اینکه ماسک اکسیژن بر دهان و بینی حضرت امام1نصب بود، ایشان نماز را به راحتی میخواندند، ولی وقتی نمازشان تمام میشد، ما نمیتوانستیم سخنانشان را بشنویم و این وضعیت برای ما تعجّب آور بود که چهطور ایشان موقع نماز، آنقدر فصیح کلمات را ادا میکنند. (مهر و قهر، ص 238، به نقل از یکی از محافظین بیت امام رحمت الله علیه)
امام خامنهای - دام ظلّه -: واجب است که همهی ذکرهاى واجب نماز از قبیل قرائت حمد و سوره و غیر آنها به طور صحیح قرائت شود و اگر نمازگزار کیفیّت صحیح تلفّظ کلمات عربى را نمىداند، واجب است که یاد بگیرد و اگر قادر به یادگیرى نیست، معذور است. (توضیح المسائل مراجع،ج 1، ص 609)
داستان: یک روز در حالی که از کنار مسجدالنبی صلی الله علیه و آله میگذشتم، بسیار تحت تأثیر قرائت امام جماعت مسجدالنبی قرار گرفتم. در آن لحظه، جوانی را دیدم که به من گفت: چیزی فکر شما را به خود مشغول کرده است؟ گفتم: آری، ترتیل زیبای امام جماعت. ایشان گفت: یک روز بعد از نماز، پیش امام جماعت مسجد رفتم و همین مطلب را عنوان کردم و از وی درخواست کردم در صورت امکان، نوار کاست محتوی ترتیل خودش را به من بدهد. ایشان از من پرسید: اهل کجایی؟ گفتم: ایران. او گفت: ترتیل امام جمعهی تهران (سید علی خامنهای) به مراتب از ترتیل من بهتر است.(آب، آیینه، آفتاب، ص 38، به نقل از حجت الاسلام جلالی.)
آیت الله مکارم - دام ظلّه -: [نمازگزار] باید قرائت و ذکر نماز را صحیح بخواند و اگر نمیداند یاد بگیرد، امّا کسانیکه نمیتوانند تلفّظ صحیح را یاد بگیرند، باید همانطور که میتوانند بخوانند و برای چنین اشخاصی بهتر است که تا میتوانند نماز خود را با جماعت به جا آورند. (توضیح المسائل مراجع، ج 1، ص 550)
منبع: کتاب نماز را درست بخوانیم، ص 16
نمازگزاران محترم!
اکنون «باید سعی کنیم، با یادگیری قواعد صحیحخوانی نماز و تمرین و تکرار، نمازی با قرائت صحیح بخوانیم.»
امید است که با استفاده از کتاب نماز را درست بخوانیم (سبکی کاربردی و آسان در آموزش قرائت صحیح نماز مطابق با فتوای مراجع عظام) و رهنمودهای آن، بتوانیم قرائت نماز خود را ارزیابی نموده و در صورت لزوم آن را تصحیح نماییم.
حضرت رسول - صلّی الله علیه و آله- :
آگاه باشید که هرکس قرآن بیاموزد و به دیگران یاد دهد و به احکام و دستورات آن عمل کند، من سوق دهنده و راهنماى او به سوى بهشت هستم.
یکى از حقوق فرزند بر پدر، تعلیم قرآن است. پدر وظیفه دارد نیکو خواندن قرآن را به فرزند بیاموزد و وسیلهی یادگیرى را براى او فراهم نماید.
(میزان الحکمة، ج 8، ص 75 و 76)
امام صادق علیه السلام:
قرائت قرآن را بیاموزید. به درستى که درجات بهشت به تعداد آیات قرآن مىباشد. در روز قیامت به قارى قرآن گفته مىشود، بخوان و او را یک درجه بالا مىبرند. هر آیهای که تلاوت مىکند یک درجه مقام او بالا مىرود. (اصول کافى، ص 408)
نگاه امام خامنه ای به درست خوانی قرآن کریم:
قدم اول برای عملِ کامل به قرآن، آشنایی با متن قرآن است.
در کشوری که بر اساس اسلام، اداره میشود، همهی مردم باید قادر به خواندنِ درستِ قرآن کریم باشند.
(قرآن کتاب هدایت در بیان امام خمینی (ره) و مقام معظّم رهبری «دام ظلّه»، ص 40 و 59)
قرآن آموزان عزیز!
امید است که با استفاده از کتاب قرآن را درست بخوانیم (سبکی متن محور و آسان در آموزش روخوانی و روان خوانی قرآن کریم، رسمالخط عثمان طه) و راهنمایی های آن، بتوانیم مشکلات روخوانی و روانخوانی خود را برطرف نماییم و قرآن را به طور صحیح قرائت کنیم.
آشنایی اجمالی با کتاب «قرآن را درست بخوانیم» (سبکی متن محور و آسان در آموزش روخوانی و روان خوانی قرآن کریم، رسم الخط عثمان طه)
امام خامنهای - دام ظلّه -: در کشوری که بر اساس اسلام، اداره میشود، همهی مردم باید قادر به خواندنِ درستِ قرآن کریم باشند.
« قرآن را درست بخوانیم » ، نام کتابی است که با سبکی متن محور ، کاربردی ، نوین و آسان به آموزش روخوانی و روانخوانی قرآن کریم، (برای همه افراد، با رسم الخط مشهور عثمان طه) می پردازد.
برخی از ویژگی های کتاب
1- آموزش متنمحور؛ محور در ارائهی تمرینهای این کتاب، رجوع مستقیم به متن قرآن کریم است.
2- توجّه به رسمالخط های ایرانی پس از اتمام آموزش از روی رسمالخط عثمانطه؛ رسمالخط عثمانطه امتیازها و ویژگیهای خاصّی دارد. اگر قرآنآموز از ابتدا با این رسمالخط، خواندن قرآن کریم را فرا گیرد، به آسانی میتواند رسمالخطهای ایرانی را نیز بخواند. با توجّه به این دو نکته، این رسمالخط مبنای آموزش قاعدهها و اجرای تمرینها در این کتاب قرار گرفته است؛ البتّه پس از فراگیری قرائت از روی این رسمالخط، به موارد اختلافی آن با رسمالخطهای ایرانی -که تفاوت اندکی با هم دارند - و تمرین از روی آن نیز پرداختهایم.
3- بیان ساده ی قاعده ها؛ در بیان قاعدهها، از سادهترین عبارات استفاده شده است و به جای شرح و تفصیل آنها، بیشتر تمرینهای عملی و کاربردی از روی قرآن کریم مورد نظر بوده است.
4- آوردن نمونههای فارسی؛ در بسیاری از موارد، برای آموزش قاعده یا حرکتی، نمونههای فارسی آن آورده شده است. این کار در واقع گره زدن بحث با دارایی¬های علمی قرآنآموز است که میتواند تأثیر چشم گیری در درک مطالب داشته باشد.
5- عمومیّت این روش؛ این روش در عین سهولت، کاربردی بوده و برای همهی افراد قابل ارائه است.
6- بیان مهمترین کلیدهای لحن عربی.
7- پرداختن به امر آداب تلاوت.
دورنمایی از کتاب «قرآن را درست بخوانیم»
این کتاب بعد از ذکر مباحث مقدماتی، در دو بخش، 24 درس، و در 128 صفحه رنگی با قطع وزیری، به چاپ سوم رسیده است.
بخش اول دارای 18 درس است که شامل موضوعات مهم روخوانی و روانخوانی است. بخش دوم دارای 6 درس می باشد که شامل مباحث تکمیلی روخوانی و روان خوانی قرآن کریم است.
مباحث مقدّماتی :
سخنی با مربّیان محترم قرآنی - آشنایی با شیوهی آموزشی متنمحور.
بخش اول :
1: آشنایی با حروف الفبای زبان عربی - حروفِ پایه و کرسی الف و همزه (حروف ناخوانا 1 و 2)
2: فتحه
3: کسره
4: ضمّه
5: سُکون
6: الف کشیده - الف کشیده با علامت مدّ
7: یاء کشیده - یاء کشیده با علامت مدّ
8: واو کشیده - واو کشیده با علامت مدّ - حروف با علامت دایرهی توخالی و بیضی شکل (حروف ناخوانا 3 و 4)
9: تشدید
10: تنوین - الف و یاء بعد از تنوین فتحه (حروف ناخوانا 5 و 6)
11: حروف ناخوانا (1) - مروری بر حروف ناخوانای تدریس شده (حروف ناخوانا 1 تا 6) - همزهی وصل میان دو کلمه (حروف ناخوانا 7) - لامِ بدون علامت، بعد از همزهی وصل (حروف ناخوانا 8)
12: حروف ناخوانا (2) حروف کشیده در کنار همزهی وصل (حروف ناخوانا 9)
13: روش خواندن تنوینی که بعد از آن همزهی وصل است
14: روش خواندن همزهی وصل در ابتدای کلمه
15: حروف مُقَطَّعه
16: روش خواندن نون و تنوینی که به شکل (...) است (قاعدهی اقلاب)
17: روش خواندن حرف بدون علامت و تنوینی که بعد از آن تشدید آمده است (قاعدهی ادغام)
18: وقف و علائم آن - وقف به حرکت و وصل به سکون- علائم وقف.
بخش دوم :
19: آشنایی بیشتر با قاعدهی اشباع
20: آشنایی با چند علامت
21: آشنایی با رسم الخطهای ایرانی
22: تلفّظ کسره، ضمّه و الف کشیده با لهجهی عربی
23: تلفّظ ده حرف ویژه با لهجهی عربی - چند تذکّر در باب صحیحخوانی قرائت نماز
24: آداب تلاوت قرآن کریم - اُنس با قرآن.
اُرْزُقْنی تِلاوَتَهُ عَلی طاعَتِکَ آناءَ اللّیلِ وَ أَطْرافَ النَّهارِ
(خداوندا خواندن قرآن را شب و روز با توفیق فرمانبرداری روزی ام فرما)
نکته پایانی
با لطف و عنایات خدای عزّ و جلّ و استقبال قرآن آموزان عزیز از کتاب (قرآن را درست بخوانیم)، این کتاب با ویرایش و تغییر نام و جلد، در تیراژ 3000 هزار نسخه، به چاپ سوم رسید.
مرکز پخش اصلی این کتاب کاربردی (پخش جزئی و کلی به تمام نقاط کشور):
قم، انتشارات سه نقطه 09127596129
دیگر مراکز پخش:
کرمان: 03432524229
سیرجان: 03442236466
بندرعباس: 07633352333
ارتباط با نویسنده:09139389478 ketabtalabe@chmail.ir
فهرست کتاب قرآن را درست بخوانیم
آشنایی اجمالی با کتاب «نماز را درست بخوانیم»، (سبکی کاربردی و آسان در آموزش قرائت صحیح نماز، مطابق با فتوای مراجع عظام)
امام خامنهای - دام ظلّه -: واجب است که همهی ذکرهاى واجب نماز از قبیل قرائت حمد و سوره و غیر آنها به طور صحیح قرائت شود و اگر نمازگزار کیفیّت صحیح تلفّظ کلمات عربى را نمىداند، واجب است که یاد بگیرد... (توضیح المسائل مراجع، ج 1، ص 609)
«نماز را درست بخوانیم»، نام کتابی است که با روشی کاربردی ، نوین ، آسان و بدون زیادهنویسی، به آموزش فریضه قرائت صحیح نماز، مطابق با فتوای مراجع عظام می پردازد.
برخی از ویژگیهای کتاب
آنچه این کتاب به آن میپردازد، بیان و آموزش یکی از مهمترین آداب شکلی و ظاهری نماز؛ یعنی به عربی صحیح خواندن الفاظ و یا همان قرائت درست نماز است. مسألهای که تمام مراجع عظام معاصر، فتوا به وجوب آن دادهاند. با این حال، عدّهای به خاطر جلالت شأنشان و عدّهای هم به دلیل ندانستن اهمیّت مسأله، از کنار آن، با بیتوجّهی عبور میکنند. برخی از افرادی که توانایی آموزش آن به دیگران را دارند نیز، تعلیم آن را مایهی تنقیص خود میدانند. کتاب «نماز را درست بخوانیم»، در راستای احیای فریضهی قرائت صحیح نماز، نوشته شده است. امید است مکلّفین با فراگیری و عمل به قواعد آن، بتوانند نمازی با قرائت صحیح عربی بخوانند.
از ویژگی های این کتاب، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- نوشته شدن کتاب، بعد از ارزیابی و تصحیحِ قرائتِ تعداد قابل توجّهی از مؤمنان.
2- ایجاد ساختاری منظّم، به گونهای که بعد از بیان اهمیّت موضوع، ابتدا به تصحیح روخوانی کلمات نماز پرداخته و سپس به تصحیح قرائت نماز از جهت تلفّظ حروف و ... میپردازد.
3- بیان قواعد صحیحخوانی نماز، با روشی ساده، کاربردی و بدون زیادهنویسی.
4- توجّه به آسیبهای بحث صحّت قرائت نماز، مانند وسواس و غفلت از روح نماز؛ یعنی توجّه و حضور قلب.
دورنمایی از کتاب «نماز را درست بخوانیم»
این کتاب بعد از مباحث مقدماتی در شش فصل کوتاه، 17 درس، و در 96 صفحه رنگی با قطع رقعی، به چاپ سوم رسیده است.
فصل اول: اهمیت موضوع (چرا نماز را به عربی بخوانیم - قرائت صحیح نماز از نگاه مراجع عظام).
فصل دوم: روخوانی کلمات نماز (مروری بر روخوانی کلمات و اذکار نماز - اشکالات روخوانی کلمات نماز - کشش بیش از حدّ صداهای کوتاه - منظّم و شمرده خواندن اذکار نماز).
فصل سوم: تلفّظ عربی ده حرف ویژه (ح - ع - ص - ط - ذ - ظ - ض - غ - ث - و).
فصل چهارم: رعایت چهار قاعده (مدّ - وقف صحیح - ادغام - قرائت مشهور).
فصل پنجم: احکام قرائت ( یادگیری قرائت صحیح نماز در اسرع وقت - رعایت کشش حرکات کوتاه - تلفّظ حرف «ضاد» به صورت «دال» درشت - رعایت کشش مدّ ضروری (متّصل و لازم) - رعایت عدم انجام وقف به حرکت و وصل به سکون - رعایت ادغام یرملون - نحوهی خواندن کلمات «مالک ، صراط ، کفواً » - قرائت جامع امام جماعت).
فصل ششم: مباحث پایانی (وسواس در قرائت - جسم و روح نماز - تمرین کلی - کارنامهی ارزیابی صحّت قرائت نماز - پرسش نامه جهت برگزاری مسابقه).
رَبِّ اجْعَلْنِی مُقِیمَ الصَّلَاةِ وَمِن ذُرِّیَّتِی رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ (ابراهیم/ 40)
پروردگارا: مرا برپا کننده نماز قرار ده، و از فرزندانم (نیز چنین فرما)، پروردگارا: دعای مرا بپذیر!
نکته پایانی
با لطف و عنایات خدای عزّ و جلّ و استقبال نمازگزاران عزیز از کتاب (نماز را درست بخوانیم)، این کتاب با ویرایش و تغییر نام و جلد، در تیراژ 3000 هزار نسخه، به چاپ سوم رسید.
مرکز پخش اصلی این کتاب کاربردی (پخش جزئی و کلی به تمام نقاط کشور):
قم، انتشارات سه نقطه 09127596129
دیگر مراکز پخش:
کرمان:03432230073
سیرجان: 03442236466
بندرعباس: 07633352333
ارتباط با نویسنده:09139389478 ketabtalabe@chmail.ir
فهرست کتاب نماز را درست بخوانیم
با لطف و عنایات خدای عزّ و جلّ و استقبال نمازگزاران عزیز از کتاب (نماز را درست بخوانیم)، این کتاب با ویرایش و تغییر نام و جلد، در تیراژ 3000 هزار نسخه، به چاپ سوم رسید.
مرکز پخش اصلی کتاب:
قم. انتشارات سه نقطه 09127596129
دیگر مراکز پخش:
کرمان: 03432230073
سیرجان: 03442236466
بندرعباس: 07633352333
به زودی سبد کتاب فروشی های معتبر شهر شما نیز، به این کتاب مزیّن خواهد شد. ان شاء الله الرحمن.
فهرست کتاب نماز را درست بخوانیم
با لطف و عنایات خدای عزّ و جلّ و استقبال قرآن آموزان عزیز از کتاب (قرآن را درست بخوانیم)، این کتاب با ویرایش و تغییر نام و جلد، در تیراژ 3000 هزار نسخه، به چاپ سوم رسید.
مرکز پخش اصلی کتاب:
قم. انتشارات سه نقطه 09127596129
دیگر مراکز پخش:
کرمان: 03432524229
سیرجان: 03442236466
بندرعباس: 07633352333
به زودی سبد کتاب فروشی های معتبر شهر شما نیز، به این کتاب مزیّن خواهد شد. ان شاء الله الرحمن.
فهرست کتاب قرآن را درست بخوانیم
ادای دین نسبت به بیتالمال
دانلود نسخه موبایل | دانلود با کیفیت پایین | دانلود با کیفیت بالا
فیلم پاسخ به سوالات "ادای دین نسبت به بیتالمال"
بچه که بودم در کلاس اول ابتدایی وسایل همکلاسیها را برمیداشتم. الان که دبیرستانی هستم باید در رابطه با لوازمالتحریرها چه کنم؟ لازم به ذکر است بعد از فهمیدن اینکه این کار دزدی است تمام سالها عذاب وجدان داشتم.
خدمت شما عرض کنم اولا احکام اسلام بنبست ندارد. یعنی هیچ جا نمیتوانیم بگوییم که اینجا اسلام وظیفه را مشخص نکرده و در وضعیت بحرانی و بنبست بمان! بلکه اسلام وظیفه را مشخص کرده است. ایشان کارش خلاف بوده، حالا اگر مکلف نبوده گناهی مرتکب نشده است؛ یعنی حکم تکلیفی متوجه او نیست. اما حکم وضعی ضمان متوجه اوست؛ یعنی ضامن است جبران کند و فرقی نمیکند شخص مکلف بوده یا نه؛ به هر حال مکلف هم که نباشد، ضامن است. اگر بچه بوده اید و بالغ نبوده اید، بعد از بلوغ باید جبران کنید و الان که به سن بلوغ رسیده اید وظیفه دارید نسبت به کسانی که لوازمالتحریر از آنها برداشته اید، رضایت آنها را جلب کنید.
ممکن است طرف بگوید نمیتوانم، آبروریزی میشود، اگر آبروریزی میشود لازم نیست به او بگویید برای چیست؛ بلکه به قیمت روز حساب کنید و برایش بفرستد ولو اینکه نداند از طرف کیست ولی بفهمد بابت چیست. گاهی اوقات میبینیم که طرف پولی به حسابش ریخته میشود و نمیداند از کجاست بعد آن هم ممکن است از طرف صاحبش برود صدقه دهد در این مورد که حق الناس جبران نشده است! اما اگر کلاً دسترسی ندارید و نمیدانید این دانشآموز کجا رفته، کجا زندگی می کند و دسترسی هم ندارید، در این صورت باید به عنوان مظالم عباد، آن هم به "قیمت روز" بپردازد. یعنی یا باید به دفتر حضرت آقا بپردازد یا اجازه بگیرد و خودش به فرد یا افراد فقیر و مستمندی که میشناسد، بپردازد.
من در دوران تحصیلی بر اثر جهل در حقالناس بودن اموال مدرسه، بیهوده از لوازمی مثل گچ و کاغذ استفاده کردم. حال چگونه میتوانم جبران کنم؟
اموالی که انسان از بیتالمال استفاده بیجا کرده، مثلا در مدرسه بی جهت گچ را برداشته و نوشته یا شیر آب را باز گذاشته یا لامپی را شکسته یا درختی را شکسته، هر چقدر ارزش داشته باشد موجب ضمان است و باید جبران کند. جبرانش به این است که به همان مدرسه یا سازمان یا اداره، مثل آن، یا قیمت آن را برگرداند. اگر چیزی بوده که الان موجود است، همان را باید برگرداند. اگر خسارت دیده، باید خسارتش را جبران کند. اگر موجود نیست، مثلش را تهیه کند تحویل دهد. اگر نمی شود که مثلش را پرداخت کند، مثلا آب را باز کرده رفته، نمی شود الان بیست لیتر آب تهیه کند و بگوید آقا من بیست لیتر آب دوران دبیرستان هدر دادم و آب را باز گذاشتم و تحویل دهد! اینکه به درد نمیخورد - اینجا میگویند "قیمی" است و قیمتش را باید بپردازد - در این صورت قیمتش را به روز حساب کند و به مدرسه برگرداند. اگر مدرسه را خراب کرده اند و موجود نیست، به اداره آموزش و پرورش آن منطقه بدهند. اگر آن هم وجود ندارد، به اموال دولتی و بیتالمال برگرداند.
اگر از تخته و ماژیکی که در کلاسهای دانشگاه گذاشتهاند استفاده غیر درسی داشته باشیم، آیا اشکال شرعی دارد؟
بله؛ زیرا آن را برای استفاده درسی یا برای استفاده استاد و شاگردان - که استاد مثلا از آنها میخواهد درسی را روی تابلو بنویسند - گذاشته اند و برای هرکاری که نمی توان از آن استفاده کرد. اگر کسی میخواهد استفاده شخصی کند و درس بخواند، در خانهاش باید از تابلو خانه خودش استفاده کند، استفاده از اینها اگر تخلف باشد جایز نیست و موجب ضمان است، یعنی ضامن است و باید جبران کند. اینکه چگونه جبران کند، باید هر مقدار که استفاده کرده به همان میزان بخرد و برای دانشگاه جایگزین کند، و اگر پیدا نمیشود قیمتش را به قیمت روز بپردازد.
اینجانب پس از اتمام رشته کارشناسی در یکی از رشتههای مهندسی، وارد حوزه علمیه شدم و عملا از تلاش خود و اساتید و به ویژه هزینه بیتالمال استفادهای نمیکنم. آیا حقی بر ذمه من است؟
اگر شما تحصیلات دانشگاهی داشتید و تعهد خدمتی هم نداشتهاید، درس خواندن در دانشگاه منعی نداشته و شما باسواد شده اید و تمام شده، حالا آمدهاید حوزه علمیه درس میخوانید و آن تحصیلات دانشگاهی برای تالیف، تحقیق و نگارش شما مفید است، این موجب ضمان نیست. اما یک وقت تعهد خدمت داشته اید، یا مثلا قانون کشور این است که اگر کسی تا این مقطع درس خواند باید مدتی هم مثلا خدمت کند، یا ممنوع است که برود جاهای دیگر کارهای دیگری که در راستای تحصیل خودش نیست انجام دهد، بحث دیگری است؛ و معمولاً این قانون وجود ندارد.
بعضی مواقع از اینترنت دانشگاه برای سرگرمی استفاده میکنم. دانشگاه هر ماه مقدار خاصی به دانشجویان اختصاص میدهد، اما مورد استفاده آن را مشخص نکرده؛ آیا عمل من اشکال دارد؟
اگر خلاف مقررات باشد بله اشکال دارد. اما اگر خلاف مقررات نباشد و سرگرمی هم سرگرمی خلاف شرع نباشد یعنی مقررات اجازه داده که شما این مقدار از اینترنت استفاده کنید؛ این مشکل شرعی ندارد. اما اگر استفاده خلاف مقررات داشته باشید، این اشکال دارد و موجب ضمان است؛ یعنی باید مقداری را که استفاده کرده اید، هزینه اش را بپردازید.
بعضی روزها تا دیروقت در دانشگاه کلاس داریم و از آن طرف فاصله دانشگاه تا منزل زیاد است. آیا میشود با رضایت افراد اتاق، شب را در خوابگاه گذراند یا نه؟ در حالت عادی چطور؟ آیا میشود گاهی در خوابگاه باشیم یا از خدماتی مثل وسایل ورزشی استفاده کنیم؟ خوابگاه به ما تعلق نمیگیرد و امکان هزینه دادن به خوابگاه برای یک یا چند شب تعریف نشده است.
خوب اگر خوابگاه به شما تعلق نمیگیرد و میهمان شدن نزد دیگران خلاف مقررات باشد و قانون اجازه ندهد که افراد خوابگاه میهمان داشته باشند، اگر از خوابگاه استفاده کنید استفاده شما خلاف است و هر مقداری استفاده کرده اید باید جبران کنید و اگر میگویید چگونه باید جبران کنیم؟ باید هر چیزی را که استفاده کرده اید - بالاخره آن مکان اجاره دارد شما اگر میخواستید اجاره کنید شبی چقدر بود؟ - باید بپردازید. بنابراین اینها تابع مقررات است؛ میهمان شدن دیگران، استفاده از غذای دانشگاه، کتابخانه دانشگاه، خوابگاه دانشگاه، کلا باید مطابق مقررات باشد و خلاف مقررات جایز نیست.
استفتاءات امام خامنه ای دام ظلّه -
پاسخ به سوالات شرعی مخاطبان درباره مسائل تحصیلی توسط حجتالاسلاموالمسلمین فلاحزاده
منبع: http://farsi.khamenei.ir/news-content?id=27605